www.gunaydinsamsun.com yazarı Avukat Safa Koçer, konut kiralarına uygulanan yüzde 25 zam sınırıyla ilgili yazı kaleme aldı.

Pandemi döneminde artan maliyetler nedeniyle ev fiyatları ve buna bağlı olarak ev kirası fiyatları yukarılara doğru hızlı bir biçimde fırlamıştı.

Bu gelişmelerden sonra birçok insan kirasını ödemekte zorlanmaya başlamış ve kirası çok yüksek olduğu için evlerinden çıkmak zorunda kalmıştı.

Sonrasında hükümet, oluşan sıkıntıya çözüm olması için Türk Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022 tarihinde geçici bir madde ekleyerek ‘Konut Kiralarına Yüzde 25 Kira Artış Zam’ getirdi. Bu düzenleme o zamanlar kısa bir süre için getirilmiş olsa da sonrasında gelen talepler doğrusunda 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Konut kiralarına getirilen yüzde 25 kira artış zam sınırı düzenlemesinden sonra kiracı ve ev sahipleri arasında sıkıntılar bitmeyerek farklı bir alana kaydı.

Bu süreçten sonra ev sahipleri, yüksek fiyatlı evlerinden değerinin çok altında kiralar aldıklarını, yasal düzenlemeler nedeniyle kiralarını istedikleri oranda artıramadıklarını ve kiracılarını evlerinden çıkartamadıklarını dile getirmeye başladı. Gelinen süreçte hepimiz kiracı ve ev sahibi kavgalarına hem sosyal medyada hem de haber kanallarında birçok kez tanık olduk.

Yaşanan gelişmelerden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı bir programda, konut kiralarında yüzde 25 zam sınırının devam etmesi için bir sebep olmadığını belirtti. Bu açıklamadan sonra hükümet kanadından konut kiralarında uygulanan yüzde 25 zam sınırının uzatılması veya geçiş dönemi için farklı bir düzenleme gelmemesi durumunda konut kiralarına uygulanan yüzde 25 zam sınırı uygulaması 01.07.2024 tarihinde bitmiş olacak.

Uygulamanın sonra ermesi durumunda ortaya çıkacak birkaç farklı soruya cevap verecek olursak, kiraya zam süresi 01.07.2024 tarihinden önce olan kira sözleşmelerinde yüzde 25 zam sınırı uygulaması devam edecektir. Ancak kiraya zam süresi 01.07.2024 tarihinden sonra olan sözleşmelerde yüzde 25 zam sınırı uygulaması devam etmeyecektir. Yüzde 25 zam sınırı uygulaması devam etmeyen sözleşmelerde, eğer sözleşmede kararlaştırılan bir zam oranı var ise kararlaştırılan oran uygulanacaktır. Eğer sözleşmede özel bir zam oranı kararlaştırılmadı ise TEFE TÜFE’ye göre zam yapılacaktır.

Yine şu durumu açıkça belirtmeliyiz ki, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, kira zam sınırı uygulamasının kesin biteceği hususunda hükümet tarafından resmi bir açıklamanın olmadığı ve zam sınırının kesin biteceğini söyleyen haberlere itibar edilmemesi gerektiği belirtti.

Önümüzdeki günlerde gelişmeleri yakından takip ederek yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğini veya farklı bir düzenleme gelip gelmeyeceğini yakından takip edeceğiz.