Değiştiremeyeceğin Şeyi Eleştirme! Yerine Yeni Bir Şey Koyabileceksen Eleştir! Bu söz çok kıymetli hocam Alev Alatlı’nın bana nasihatıdır. “Yavrum eleştirini yalnızca eleştirdiğin şeyin yerine bir fikrin varsa yap” der.

O kadar önemli ve kıymetli ki bu söz. Bunu şunun için sizlerle paylaşmak istedim, malum yerel seçimler kapıda hemen hemen her gün ofisime bir aday adayı danışmanlık ve anket çalışması için uğruyor.

Yerel seçimler, genel seçimlere göre daha zor ve hırslı geçer. Gelen aday adaylarının en büyük hataları, belediyelerde var olan başkanları kötülemekle başlar ve çoğunda yerine yeni bir kavram koyamazlar. Özellikle taşrada yerel siyaset profesyonel yapılmaz. Adaylar halkın sosyolojisini tanımaz sadece birilerinden aldıkları sözlerle kesin adaylıklarına inanarak işe koyulurlar. Şimdi gelelim benim siyaset bilimci kimliğimle saha yorumuma!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir; seversiniz ya da sevmezsiniz fakat kendisi bu ülkede milletvekilliği, bakanlık ve şimdide Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütmekte. Üst düzey yöneticilerle profesyonel siyaset yapmış sahayı tanıyan ve belirli kitlesi olan biri.

Sert mizahı eski siyasi kimliğin ve üst düzey yöneticilik yapmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bu gençler için dezavantaj, çünkü şimdiki gençler daha popülist, daha sıcak, güler yüzlü lider arayışında. Fakat bu durum yaş sınırlaması 50 yaş üstü seçmenler için farklı olabilir. Gelen aday adaylarına şunu söylüyorum, 

Cumhur ittifakı dünya çapında işler yaptı 'ihalar, Sihalar' takdir edilmesi gereken şeyler, fakat sırf 'muhalefet olsun' diye Millet ittifakı ülkemiz için hayırlı olan bu teknolojileri hep kötüledi ve yerine hiçbir şey koyamadı. Bu yüzden halkta hiçbir karşılığı olmadı. Ne kadar olumsuz yönlerini de görseniz bu kadar zaman iyi veya kötü iş başarmış bir başkana teşekkür edip sonra sahaya dönüp kendi plan projelerinizi anlatmaktan başka yolunuz yok.

Buralarda vakit kaybetmek ancak size zarar verir. Yerel seçimlerde parti kimliğinizden çok kendi kimliğiniz önemli. Çünkü halkla birebir temas halindesiniz. Şehrin sosyolojisini iyi tanıyın, yeni bir söylem, yeni bir hikaye, yeni bir kavram yaratın.