Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, karaciğer yağlanmasının Türkiye için ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ergün, ülkede her üç kişiden birinde karaciğer yağlanması olduğunun tahmin edildiğini ve bu durumun obezite artışına paralel olarak yaygınlaştığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı'ndan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu Açıklaması Sağlık Bakanlığı'ndan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu Açıklaması

Karaciğer yağlanması, alkol veya diğer faktörlere bağlı olarak karaciğerde normalden fazla yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Prof. Dr. Ergün, obezitenin hızla artmasıyla birlikte, karaciğer yağlanmasının kronik karaciğer hastalıklarının başlıca nedeni haline gelebileceğini ifade etti. Obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların yanı sıra karaciğer yağlanmasının da bu grupta sık görüldüğüne dikkat çeken Ergün, karaciğer yağlanmasının şiddetinin genellikle kilo fazlalığıyla doğru orantılı olduğunu söyledi.

“Diyabet Önde Gelen Risk Faktörü”

Diyabetin karaciğer yağlanması riskini artıran önemli bir faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Ergün, obezite, göbek çevresinde fazla kilo ve alkol kullanımının da bu durumun gelişmesinde etkili olduğunu vurguladı. Batı tipi beslenme ve şekerli içeceklerin tüketiminin de karaciğer yağlanması riskini artırdığını belirtti.

“Karaciğer Yağlanması Sinsice İlerleyebilir”

Karaciğer yağlanmasının yıllarca belirti vermeden ilerleyebileceğini ifade eden Prof. Dr. Ergün, hastalığın ilerleyen aşamalarında karın ağrısı, halsizlik ve karaciğer enzimlerinde yükselme gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Ayrıca, yağlanmanın şiddeti arttıkça siroz ve karaciğer kanseri riskinin de yükseldiğine dikkat çekti.

“Tedavide Kilo Kaybı Esas”

Tedavinin en önemli aşamasının kilo verilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Ergün, düzenli diyet ve egzersizin karaciğer yağlanmasının şiddetini azalttığını söyledi. Tedavi sürecinde sabırlı olunması gerektiğini vurgulayan Ergün, karaciğer enzimlerinin düzelmesinin daha hızlı gerçekleştiğini ancak ultrasonik iyileşmenin zaman alabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Ergün, ilerlemiş siroz vakalarında karaciğer nakli ve karaciğer kanseri durumlarında kemoterapi gibi tedavi yöntemlerinin uygulandığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: dha