Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Karadeniz'de iklim değişikliğinin etkilerini vurguladı ve bölgedeki atmosferik afetlerin son yıllarda yüzde 250 oranında arttığını belirtti. “Karadeniz, bazı günler 29 dereceyi buldu. Bu buharlaşma, Karadeniz'deki dağlara orografik yağışları getiriyor. Bu da yağışların artmasına sebep oldu. 2010 ile şimdiyi kıyaslarsak, atmosferik afetlerin yıkıcı etkisi neredeyse 2,5 kat arttı,” dedi.

Yağışlarda Ani Değişim

Doğu Karadeniz'in sahil kesimindeki kentlerde son aylarda sağanak yağışlar etkili oldu. Küresel ısınma nedeniyle yağış rejimindeki ani değişiklikler, sel, taşkın ve heyelan gibi doğal afetlerin artmasına yol açtı. Karadeniz’de su yüzey sıcaklığının 29 derece seviyelerine yükselmesi, deniz ekosisteminin yanı sıra su buharlaşmasını artırarak ani ve şiddetli yağışları beraberinde getirdi.

Ekosistemlerin Tehdit Altında

Doç. Dr. Kurdoğlu, "Dünyanın başı belada. Doğa ne kadar küçük parçalara ayrılıyorsa, korunması da o kadar zorlaşıyor," diyerek ekosistemlerdeki parçalanmanın zararlarını aktardı. “Dünyada denizel ekosistemlerin yüzde 70'i, karasal ekosistemlerin %65'i bozulmaya başlamış durumda. Omurgalılarda ve yaban hayvanlarının yüzde 73'ünde popülasyonda ciddi azalmalar görülüyor,” diye ekledi.

Atmosferik Felaketlerin Artışı

Kurdoğlu, “Denizlerin sıcaklığı yükseldi. Karadeniz bile neredeyse Akdeniz sıcaklığına ulaştı. Bu artışlar, atmosferik felaketlerin çok daha fazla ve yıkıcı etkilerine yol açıyor. 2010 ile şimdiki durum arasında 2,5 kat artış gözlemleniyor,” dedi. Özellikle kuraklık, sel, taşkın ve don gibi olayların artışı dikkat çekiyor.

Trabzon'da Sağanak Yağış Sele Neden Oldu Trabzon'da Sağanak Yağış Sele Neden Oldu

Doğal Alanların Korunması Gerekiyor

İklim değişikliğiyle mücadelede doğal alanların korunmasının önemine vurgu yapan Kurdoğlu, "Doğal çözümler, ekosistem sağlığını korumak için kritik. Dünya, korunan alan oranını 2030'da yüzde 30'lara çıkarmayı planlıyor. Türkiye'de bu oran %7,5 civarında. Felaket eşiğine gelmiş durumdayız. Bu durumu iklim değişikliği ve meteorolojik afetlerdeki artıştan görüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Sonuç ve Çözüm Önerileri

Kurdoğlu, "Mühendislik yapılar, kritik yerler ve çözümler için gerekli olabilir. Ancak bu felaketi engellemek için doğal alanlarımızı korumalı ve artırmalıyız,” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: dha