Trabzon'da fındık üreticisi Haydar Meral, yağışlı iklim şartlarının hakim olduğu Doğu Karadeniz'de fındığını daha kısa sürede kurutmak amacıyla yerden ısıtma sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Trabzon’da Sel Sonrası Karadeniz Renk Değiştirdi Trabzon’da Sel Sonrası Karadeniz Renk Değiştirdi

Ankara'da uzun yıllar organik tarımla uğraşan Meral, 2021'de memleketi Trabzon'un Ortahisar ilçesi Çukurçayır Mahallesi'ne yerleşti. Tarımda yenilikçi uygulamaları benimseyen Meral, babasından kalan 6 dönüm fındık bahçesiyle ilgilenmeye başladı.

Findik Ureticisi Yerden Isitma Sistemi 4

Yenilikçi Fındık Üretimi

Trabzon Ticaret Borsası, Ortahisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odasının destekleriyle 3 yıl önce örnek bir fındık bahçesi oluşturan Meral, Giresun yabanisi, foşa ve sıra olmak üzere 3 tür fındık yetiştiriyor. 10 kamyon toprak dökerek verim ve kaliteyi artırmak için çaba gösteriyor.

Hasada kısa süre kala, harmana getirilecek fındığı kurutmak için yerden ısıtma sistemi kurmaya hazırlanan Meral, Trabzon Valiliği, Ortahisar Kaymakamlığı, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Karadeniz Teknik Üniversitesinden destek aldı. Evindeki harmana beton döken Meral, doğal gazla çalışacak yerden ısıtma sistemi ve güneş paneli kurulumunu kısa sürede tamamlamayı planlıyor.

Findik Ureticisi Yerden Isitma Sistemi 3

Hedef Yüksek Verim

Meral, "Hedefim 2026'da dönümde 400 kilonun üzerinde fındık üretmek. Fındık ocaklarının dibine döktüğümüz toprak, zararlı böceklerin barınmasını engelledi ve büyük fayda sağladı. Hasat sonrasında fındığın kurutulması çok önemli, bu yüzden yerden ısıtmalı harman yapmayı tercih ettik. Güneş enerjisi ve kombi kullanarak kurutma işlemini gerçekleştireceğiz." dedi.

Kaynak: aa