Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tamer Aslan, yaklaşık 40 yıldır deriyle çalışarak, Anadolu'da yaşamış medeniyetlerin kültürel hazinelerini deri rölyef tekniğiyle yeniden canlandırıyor. Aslan, deri ve camı birleştirerek yaptığı vitray çalışmalarıyla da dikkat çekiyor.
Doç. Dr. Aslan, sanatsal yolculuğuna üniversite yıllarında başladığını ve öğrencilik dönemlerinde harçlığını çıkarmak için başladığı deri çalışmalarını zamanla sanata dönüştürdüğünü belirtti. Özellikle Anadolu'daki çeşitli medeniyetlerden esinlenerek oluşturduğu eserlerde sfenks, horoskop, haldi ve Atatürk gibi ikonik figürleri deri üzerine işlediğini anlattı.
Yaptığı işlerin, teknik bilgi ve yüksek düzeyde dikkat gerektirdiğini ifade eden Aslan, deriyi tanıma, desen bilgisi ve anatomi bilgisinin yanı sıra, özel olarak tasarladığı aletlerle bu sanat dalında ilerlediğini vurguladı. Ayrıca, deri rölyefin nadir uygulanan bir alan olduğunu, bu yüzden de ilgi çekici bulunduğunu ekledi.
Aslan, kariyeri boyunca Anadolu'daki zengin kültürel mirası dünyaya tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla iç ve dış mekanlarda birçok sergiye katıldığını söyledi. Bu sergilerde, Mezopotamya'dan başlayarak Asur, Hitit, Amazonlar, Frigler, Selçuklu, Sümerler ve Urartu gibi medeniyetlerin görsel kültürel miraslarını deriyle yorumladığını anlattı.
Son olarak, Doç. Dr. Aslan, deriyi sanatında bu denli özgün bir şekilde kullanan sanatçı sayısının dünya genelinde oldukça az olduğunu belirtti. Kendisinin bu nadir sanat formunda yaratıcılığını ve uzmanlığını sürdürmeye devam edeceğini ifade etti.