Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde düzenlenen ‘Gençlik Buluşması’ programında Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi'ne dair önemli açıklamalarda bulundu. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ile birlikte katıldığı programda, Bakan Kacır, savunma sanayi ve havacılık sektörünün, Türkiye'nin teknolojik atılımında lokomotif görevi üstlendiğini vurguladı.

Bakan Kacır, “Savunma sanayinde millileşme bizim için bir tercihten öte, mutlak bir zorunluluk. 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak, müttefiklerimizin desteğini görmedik. Bu sebeple kendi savunma teknolojilerimizi geliştirerek önemli başarılar elde ettik” ifadelerini kullandı.

Geçmişten Bugüne Havacılık ve Uydu Teknolojisi

Bakan Kacır, Türkiye'nin havacılık sektöründeki tarihi ve Nuri Demirağ’ın havacılık atılımlarına değindi. “1941'de Etimesgut'ta kurulan uçak fabrikası 1949’da kapatıldı. Marshall yardımları adı altında dış baskılar nedeniyle bu tür atılımlar engellendi” dedi. Kacır, bu tarihi örneklerle günümüzdeki yerli ve milli projelerin önemini vurguladı.

Tokat'ta Orman Yangını 1 Saatte Kontrol Altına Alındı Tokat'ta Orman Yangını 1 Saatte Kontrol Altına Alındı

Uydu teknolojileri konusunda da Türkiye'nin büyük bir yol kat ettiğini belirten Bakan, “Türkiye, milli uydu projeleriyle kendini kanıtladı. İlk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6’yı bu yıl uzaya gönderdik ve kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olduk” dedi. İMECE uydusunun başarılarını da anlatarak, bu projelerin ülkenin bilimsel ve teknolojik ilerlemesinin kanıtı olduğunu ifade etti.

Türk Astronot Alper Gezeravcı'ya Övgü

Programda Alper Gezeravcı’nın uzay misyonuna övgüde bulunan Bakan Kacır, Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 bilimsel deney gerçekleştirdiğini hatırlattı. “Alper Gezeravcı, bu misyonuyla Türkiye'nin bilim tarihinde yeni bir sayfa açtı ve gençlere ilham kaynağı oldu” dedi.

Kaynak: dha