Samsun'un köklü mahallelerinden biri olan Kökçüoğlu Mahallesi, geçmişine olan bağlılığı ve mahalle kültürünü yeniden canlandırma çabalarıyla dikkat çekiyor. Mahalle sakinleri, sosyal medya üzerinden örgütlenerek geçmişe dair anıları paylaşıyor ve mahalle kültürünü gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Mahallenin önde gelen isimleri, mahalle kültürünü yaşatmak için ellerinden geleni yapıyor.

İlkadım ilçesinde bulunan Kökçüoğlu Mahallesi, Samsun’un en eski mahallelerinden birisi olmakla birlikte bugünlerde farklı bir durumla kendini göstermekte. Mahallenin önde gelenleri mahalle kültürünü yaşatmak için ellerinden geleni yapıyor.

Yaklaşık 5 Bin kişinin yaşadığı Kökçüoğlu Mahallesi Samsun’un merkezinde olmasına rağmen pekçok insan önünden geçtiği halde ismini hatta yerini bilmemektedir. Belediye Hamamı ve Eski Mezarlığın olduğu yer Kökçüoğlunun sınırları içerisinde yer alırken Toraman Tepeye kadar uzanan mahalle Facebook üzerinden sosyal medyada gündeme gelmeye başladı.

Kokcuoglu Mahallesi Mars Nostalji 3

Sosyal medyada “Geçmişten Günümüze Samsun Kökçüoğlu Mahallesi” adında 1500 kişiyi aşkın üyesi bulunan bir platform üzerinden mahalle ile ilgili tanıtım ve paylaşım yapılıyor.

Samsunlu Üretici ‘Kahverengi Kokarca’ya Şarkı Yaptı Samsunlu Üretici ‘Kahverengi Kokarca’ya Şarkı Yaptı

Yöneticiliğini Ali Korkmaz’ın yaptığı sosyal medya grubunda resim ve anı paylaşımı yanında mahallede yaşamış ve yaşamakta olanların videosu da paylaşılıyor. Yine Sosyal medyada Kökçüoğlu Mahallesinde yaşanmış anılardan oluşan bir çok deneme çalışması da grupta yer alıyor. İleriki aşamada kitap olarak da yayınlanacak olan bu paylaşım içeriklerinde mahalle kültürünün nasıl olduğu konusunda yeni kuşaklara ipuçları vermeyi amaçlıyor.

‘KÖKÇÜOĞLU MAHALLESİ’NE MARŞ YAZILDI

Unutulmaya yüz tutmuş Mahallemiz Kökçüoğlu Mahallesine ait bir de marş bulunmakta. Ülkemizde şarkı/marşı yazılmış olduğu bilinen tek mahalle, Kökçüoğludur. Sözleri ise anlamlı ve nostalji yüklüdür. Sözünü Ali Korkmaz, bestesini Hüseyin Akçam’ın yapmış olduğu Barbaros Yeşilgün tarafından seslendirilmiş olan Kökçüoğlu Marşı:

Islak kentin gözdesi, dostluğun merkeziyiz
Delikanlı sokakların ıslah olmaz eriyiz
Kök salmışız mekana, ölsek de terk etmeyiz
Sevdik mi tam severiz, bir kalemde sileriz

Kökçüoğlu mekanımız, nam salmışız dünyaya
Kalıcı iz bırakmışız her sokakta her yana
Kaldırımlar şahittir her aşka her sevdaya
Tüm dünya duysun artık ‘Yaşa Kökçüoğlu Yaşa’

ESKİ MAHALLE KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR

Sosyal medya üzerinden örgütlenen, ve yeniden eski günlerine dönmeye çalışan anı ve nostalji yüklü Kökçüoğlu Mahallesi sakinleri 1 Temmuz 2023 tarihinde birinci buluşmasını gerçekleştirmiş, dostluklarını ve anılarını yeniden tazelenmiştir. Bu sene ikincisini yapmayı planlamakta olan grup sakinleri, büyük bir katılım beklemekte. Her geçen gün büyüyen Sosyal Medya grubu diğer kültür edinmiş tüm mahallelere örnek oluşturmakta ve eski mahalle kültürünün yaşatılmasına da zemin oluşturmakta. Ünlü edebiyatçı Vedat Türkali olmak üzere pek çok edebiyatçı, akademisyen ve futbolcu yetiştirmiş mahalle, mütevazı bir şekilde çağa direnmekte ve hala ayakta durmakta.

Kokcuoglu Mahallesi Mars Nostalji 4

Mahalle kültürünün günden güne yok olduğunu söyleyen Grup yöneticisi Ali Korkmaz, “Bizim yaşımızdakiler mahalle kültürü ile büyüdü. Fakat yeni nesil evlatlarımız mahalle kültürünü maalesef yaşayamıyorlar. Bizim amacımız tekrardan mahalle kültürünü oluşturarak komşuluk ilişkilerini ve mahallelerimizdeki samimiyeti, dostluğu, vefayı, güveni tekrardan ortaya çıkarmak. Bunun için mahallenin eskileri olarak oluşturduğumuz grup ile hem gençlerimize mahalle kültürünü aşılamayı hemde kopmuş bağları birleştirerek daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Sosyal medya grubunun yöneticisi Ali Korkmaz, mahalle kültürünün gün geçtikçe yok olduğunu belirterek, gençlere mahalle kültürünü aşılamayı ve kopmuş bağları yeniden güçlendirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi