Bandırma Müze Gemisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 18 silah arkadaşıyla birlikte Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a geldiği Bandırma Vapuru'nun replikası olarak bilinmektedir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yaklaşık 5 bin kişi tarafından ziyaret edilen müze, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü coşkusunu yaşayan vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

bandirma-vapuru-100yil-6

Bandırma Müze Gemisi, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bir müze konumunda. Samsun Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan bu müze, 'Milli Mücadele' ruhunu yaşamak isteyenlerin ilgisini çekiyor.

2001 yılında inşa edilen ve 2003 yılında müze olarak hizmete açılan Bandırma Müze Gemisi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, 2023 yılı itibariyle bugüne kadar yaklaşık 350 bin kişi tarafından ziyaret edilmiş. 2021 yılında 42 bin 72'si öğrenci olmak üzere 174 bin 735 kişi, 2022 yılında ise 63 bin 566'sı öğrenci 259 bin 107 kişi müzeyi ziyaret etmiş.

Bandırma Müze Gemisi, Samsun'a gelen herkesin ilk olarak görmesi gereken yerlerden biri olarak kabul ediliyor. Bandırma Vapuru'nun Kurtuluş Savaşı'ndaki rolü büyük önem taşıyor. Atatürk ve silah arkadaşları, Bandırma Vapuru ile Samsun'a gelerek kurtuluş mücadelesinin ilk adımlarını atmışlardı.

bandirma-vapuru-100yil-5

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Bandırma Müze Gemisi'nin kentleri ve ülkeleri için önemli bir simge olduğunu vurgulayarak, 100. yıl coşkusunu doyasıya yaşadıklarını ve vatandaşları milli mücadele ruhunu hissetmek için müzeyi ziyarete davet etti.

Bandırma Müze Gemisi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi Sorumlusu Sanat Tarihçisi Ayhan Çırak ise, 100. yıl coşkusuyla müzelerini yoğun şekilde ziyaretçi ağırladıklarını belirtti. Özellikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yaklaşık 5 bin kişinin müzeyi ziyaret ettiğini söyledi.

bandirma-vapuru-100yil-4

Müze, Atatürk'ün doğum gününü 19 Mayıs olarak kabul ettiğine dair belgenin suretini bulunduruyor. Lozan Barış Antlaşması'nın 1923 yılı Osmanlıca orijinal baskısı da müzenin önemli tarihi belgelerinden biri olarak sergileniyor.

Bandırma Müze Gemisi'nde, Atatürk'e ait orijinal Belçika yapımı Nagant marka beylik tabancası ve giysilerinin replikaları da sergileniyor. Atatürk'ün yaşamı boyunca kaleme aldığı 14 kitaptan örnekler de müzede yer alıyor.

bandirma-vapuru-100yil-3

Müze, 35 bin metrekarelik bir alana kurulmuş ve içinde Çanakkale Savaşı ve İzmir'in düşman işgalini temsil eden seramik rölyefler, 1200 şehidin yer aldığı şehitler yazıtı, Millî Mücadele'yi anlatan bronz rölyefler ve Milli Kurtuluş Anıtı gibi önemli eserlere ev sahipliği yapıyor.

Editör: İbrahim Canbulat